Pages

2014. június 4., szerda

Hangos sakuhacsi történet. Tenpuku


Íme, a tenpuku nevű hangszer Kagosimából, Vatanabe Jutaka bemutatásában. A tenpuku felépítésében sok hasonlóságot mutat a Fuke sakuhacsival. Ugyancsak bambuszból készül, öt ugyanúgy hangolt hanglyukkal, de nem a gyökérközeli részből. Kisebb, átmérője és belső átmérője is szűkebb. A méretén kívül a leglényegesebb különbség az utagucsi (peremfúvóka) másféle szerkezete. A sakuhacsiknál a labiumot, a szélhasítót a bambusz külső peremének metszésével alakítják ki, a tenpuku esetén a perem belső részét távolítják el (lásd az alábbi viodeón 0:06-tól). A hanglyukak is kisebbek, így sötétebb a hangszíne mint a jelenlegi sakuhacsiknak. Az ujjrend a pentaton alaphangoknál megegyezik, a módosított hangoknál vannak eltérések, főként amiatt, mert a kisebb méretű hanglyukak nem teszik lehetővé az intonáló kazasi (fedés) alkalmazását, a kis méretű fúvókán pedig csak korlátozott mértékben engedi meg a meri-kari technikát (e két technika a díszítésben használatos). A hangszer alaphangolása változó, a felvételen bemutatott hangszeré b'.
Ne tévesszen meg senkit a mester a hangszerhez mérten könnyed játéka és szép hangszíne: borzasztó nehéz és hálátlan, alapvetően hamis instrumentumról van szó. Szinte minden egyes hang külön intonációt követel. Annak idején ilyesmivel nyilván nem törődtek (sőt, tulajdonképpen még ma sem, rengeteg az amatőr játékos), fúrogatták a lyukakat s ahogy nálunk két dudás sem fért meg egy csárdában, ugyanez volt a helyzet náluk is.

Néhány további, eredeti dallam is meghallgatható egy h' alaphangolású hangszeren:
Ilyen hangszer egyébként könnyen készíthető itthon is, csak aztán viselje következményeit az, aki társaságban is megpróbálja megszólaltatni. Mivel nem a bambusz gyökésközeli részéből készül, elég egy bambuszfáklya hozzá. A hossz a' alaphang esetén 30 cm (a belső átmérő miatt a hangmagasság eltérő lehet). A lyukakat elő kell fúrni, hogy ne repessze el a fűrész a bambuszt, bár a gyorsfordulatú fűrészek korában ez a veszély mér kevésbé fenyeget. Inkább az a probléma, hogy ha befúrjuk a hanglyuk teljes átmérőjét és magas a hang, mélyíteni már csak nehezen tudjuk, míg magasítani a hangot reszeléssel könnyen lehet. A fúvóka kialakítása is hosszadalmas ügy, de még mindig könnyebb megcsinálni mint a sakuhacsiét. Egyszerűen ki kell reszelni.

Íme a tenpuku fogástáblázata nyugati hangnevekkel.

Tenpuku fogástáblázat. Forrás: shakuhachi-genkai.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése